Her er noen av de beste stedene å klatre i Tromsø
Har du lyst til å klatre utendørs i Tromsø i sommer? Kato Karlsen hos Friluftsbutikken deler sine beste tips.
Her er Kato og en kollega fra Friluftsbutikken ute og klatrer på en av sine favorittspotter: Ersfjorden på Kvaløya i Tromsø.
Tenk så heldige vi er som bor i Tromsø – omgitt av fjell på alle kanter, og masse fin natur å boltre oss i. Kato Karlsen jobber i Friluftsbutikken på K1, og er en aktiv klatrer. Her avslører han noen av de beste klatrespottene i Tromsø.
1) Ersfjorden
Dette er Kato sin personlige favoritt. Ifølge Kato kan det være litt krevende å komme frem til klatrespottene. Man må klyve litt opp i ura, og det er litt anmarsj, men veien er godt opptråkket og det er bygget noen små varder langs stien, så det er greit å finne frem. Her er det stort sett alltid folk, de mest ivrige fra mars til oktober/november.
– Det ser tøft ut, og det er tøft! Dette er et spot for de som har klatret litt før, sier Kato.
2) Brensholmen
Det er enkelt å komme seg hit, og veggene er litt “snillere” enn i Ersfjorden. Her har man noen fine, enkle ruter og fantastisk utsikt. På Brensholmen finnes det også en fin strand man kan campe på.
– Man kan parkere langs veien til fergeleiet, men husk å parkere utenfor veien, og ta hensyn til de som bor der, minner Kato om. Det samme gjelder i Ersfjorden.
3) Lillebaugen på Kvaløya
Har du lyst til å komme deg mer opp i fjellet, anbefaler Kato fjellet Lillebaugen. Veggen ligger et kvarters gange opp fra Grøtfjordklumpene, og er rundt 100 vertikale meter med en god håndfull ruter. Vil du avansere enda mer, kan du klatre på Baguen.
– Her får du solid, klassisk klatring, sier Kato.
Q&A
Hvordan starter man å klatre?
Gjennom klubbene og sentrene kan man finne kurs for å lære seg buldring, sportsklatring og tradeklatring (fjellklatring). Det anbefales om man vil lære klatring på en trygg og god måte! Noen lokale guider har også kurs for mindre grupper. Eller spør en venn som klatrer!
Hvilket utstyr trenger man?
Hva du trenger av utstyr kommer an på om du skal klatre ute eller inne, buldre eller klatre i fjellet.
Man trenger ikke veldig mye utstyr for å prøve seg i klatreveggen. Starter man innendørs, kan det meste av utstyr lånes på klatresenteret. Noen klatreklubber har også utstyr til utleie for utendørs klatring.
Når du skal klatre ute må du ha klatresko, hjelm, seler, tau, bolter og ekspresslynger. De litt mer erfarne klatrerne investerer gjerne også i sikringer, kammer og kiler, og flere slynger og karabiner.
Hvordan velge klatresko?
Borrelås eller lisser, stive eller fleksible, mykhet på sålen… Det finnes en haug med ulike klatresko.
Ifølge Kato hos Friluftsbutikken bør du først og fremst tenke på passform og typen klatring. Sørg for at skoen sitter godt og er relativt komfortabel på. Om du er nybegynner kan du gå for en litt mer komfortabel sko.
– De litt mer erfarne klatrerne vil gjerne ha en mer teknisk sko. Til buldring velger man gjerne en bredere og mykere sko, mens man til fjellklatring gjerne går for en litt stivere og flatere sko som støtter litt mer, sier Kato og legger til:
Til sist, husk å ha det gøy. Klatring er en nydelig aktivitet uansett nivå!