Noen av de beste stedene å klatre i Tromsø


Her er noen av de beste stedene å klatre i Tromsø

Har du lyst til å klatre utendørs i Tromsø i sommer? Kato Karlsen hos Friluftsbutikken deler sine beste tips.

Her er Kato og en kollega fra Friluftsbutikken ute og klatrer på en av sine favorittspotter: Ersfjorden på Kvaløya i Tromsø.

Tenk så heldige vi er som bor i Tromsø – omgitt av fjell på alle kanter, og masse fin natur å boltre oss i. Kato Karlsen jobber i Friluftsbutikken på K1, og er en aktiv klatrer. Her avslører han noen av de beste klatrespottene i Tromsø.

1) Ersfjorden

Dette er Kato sin personlige favoritt. Ifølge Kato kan det være litt krevende å komme frem til klatrespottene. Man må klyve litt opp i ura, og det er litt anmarsj, men veien er godt opptråkket og det er bygget noen små varder langs stien, så det er greit å finne frem. Her er det stort sett alltid folk, de mest ivrige fra mars til oktober/november. 

– Det ser tøft ut, og det er tøft! Dette er et spot for de som har klatret litt før, sier Kato. 

2) Brensholmen

Det er enkelt å komme seg hit, og veggene er litt “snillere” enn i Ersfjorden. Her har man noen fine, enkle ruter og fantastisk utsikt. På Brensholmen finnes det også en fin strand man kan campe på. 

– Man kan parkere langs veien til fergeleiet, men husk å parkere utenfor veien, og ta hensyn til de som bor der, minner Kato om. Det samme gjelder i Ersfjorden.

3) Lillebaugen på Kvaløya

Har du lyst til å komme deg mer opp i fjellet, anbefaler Kato fjellet Lillebaugen. Veggen ligger et kvarters gange opp fra Grøtfjordklumpene, og er rundt 100 vertikale meter med en god håndfull ruter. Vil du avansere enda mer, kan du klatre på Baguen. 

– Her får du solid, klassisk klatring, sier Kato. 

Kato Karlsen viser fram et lite utvalg klatreutstyr hos Friluftsbutikken på K1.

Q&A

Hvordan starter man å klatre?

Gjennom klubbene og sentrene kan man finne kurs for å lære seg buldring, sportsklatring og tradeklatring (fjellklatring). Det anbefales om man vil lære klatring på en trygg og god måte! Noen lokale guider har også kurs for mindre grupper. Eller spør en venn som klatrer! 

Hvilket utstyr trenger man?

Hva du trenger av utstyr kommer an på om du skal klatre ute eller inne, buldre eller klatre i fjellet. 

Man trenger ikke veldig mye utstyr for å prøve seg i klatreveggen. Starter man innendørs, kan det meste av utstyr lånes på klatresenteret. Noen klatreklubber har også utstyr til utleie for utendørs klatring. 

Når du skal klatre ute må du ha klatresko, hjelm, seler, tau, bolter og ekspresslynger. De litt mer erfarne klatrerne investerer gjerne også i sikringer, kammer og kiler, og flere slynger og karabiner. 

Hvordan velge klatresko?

Borrelås eller lisser, stive eller fleksible, mykhet på sålen… Det finnes en haug med ulike klatresko.

 Ifølge Kato hos Friluftsbutikken bør du først og fremst tenke på passform og typen klatring. Sørg for at skoen sitter godt og er relativt komfortabel på. Om du er nybegynner kan du gå for en litt mer komfortabel sko. 

– De litt mer erfarne klatrerne vil gjerne ha en mer teknisk sko. Til buldring velger man gjerne en bredere og mykere sko, mens man til fjellklatring gjerne går for en litt stivere og flatere sko som støtter litt mer, sier Kato og legger til: 

Til sist, husk å ha det gøy. Klatring er en nydelig aktivitet uansett nivå!


To stoler og bord på veranda

Gjør uteplassen klar for sommeren


Gjør uteplassen klar for sommeren

Nå er sommeren her! Vi gleder oss til lange frokoster utendørs, late dager i solveggen og sene kvelder med midnattssol. Her er inspirasjon til uteplassen fra JYSK.

Utemøbler på veranda

Modulloungesett ABED fra Jysk. 4 seter.

Hvordan velge det perfekte loungesettet

Det finnes utallige kombinasjoner av bord, stoler og loungesofaer. Vurder størrelsen på uteplassen din. Har du en liten balkong eller en stor uteplass?

For det lille uterommet kan et sett bestående av to hagestoler, et bord og muligens en 2-seters sofa kan være et godt alternativ.

Hvis uteområdet ditt er større, kan en god løsning være å kombinere en hagegruppe med et lite loungesett, eller kanskje gå for et mellomstort loungesett.

Har du rikelig med plass så har du luksusen til å velge mer fritt. Et godt valg er et stort loungesett med en hjørnesofa.

Les mer om valg av loungesett her >>

Hagemøbler på stor balkong med havutsikt

Loungesett SALTEN 5 seter fra Jysk. Quikdry.

Tips til innredning av uteplassen

For at du skal trives på terrassen, hagen eller verandaen din er et tips å prøve å legge et personlig preg til uteplassen din.

Du har sikkert innredet hjemmet ditt med ulike elementer, som for eksempel lys, vaser, puter og tepper for å skape en koselig atmosfære. Gjør det samme utendørs.

Les mer om innredning av uteplassen her >>

To stoler og bord på veranda

Loungesett FURUSET 2 seter. Mørk sand.

Hva er det beste materialet for hagemøbler?

Det avhenger av flere faktorer, inkludert personlig preferanse, budsjett, holdbarhet og stil. Når du skal velge det riktige materialet for hagemøblene dine, er det flere aspekter du bør vurdere: Blant annet bør du tenke igjennom funksjonalitet og bruk, vedlikehold, holdbarhet, værbestandighet, prisnivå, komfort og stil.

Les mer om hagemøbler og materialvalg her >>